Valaistuksen merkitys

VALAISTUKSEN MERKITYS

Valaistuksen merkitys. Valaistuksen merkitystä ei voi ylikorostaa, se on asia joka ei saa olla pakollisten to do -listalla. Valaistuksella on tehtävänsä ja se tulee suunnitella huolella, roiskimatta valaisinpisteitä vain holtittomasti pohjakuvaan. Jokaiselle valaisimelle tulee olla funktio ja sitä edeltää tarve. Ottamalla huomioon edellä mainitut sekä muut tärkeät valaistuksen valintaan vaikuttavat seikat, saadaan lopputuloksesta kaunis ja toimiva.

Valaistuksessa ei kannata säästää hankkimalla halvin ja helpoin. Se on sama kuin säästäisit kauan odotetussa lomamatkassa ja valitsisit sen halvimman ja (buu) kälysimmän hotellin. Säästä ensin vielä hetki ja hanki sitten kunnollinen valaisin -tai lomamatka. Molempien kanssa saat lopputuloksena melko varmasti ison pettymyksen ja turhia ”olis sittenkin pitänyt” -soimauksia itseltä jos jätät panostamatta oikeassa kohdassa.

Valaistuksen merkitys. Irtovalaistuksella lisätään tunnelmaa

MISSÄ SITTEN VOI SÄÄSTÄÄ?

Jos budjetti ei riitä sellaiseen valaistussuunnitelmaan jonka haluaisit ja jossakin osa-alueessa on pakko säästää, olisi oma näkemykseni että säästä irtovalaistuksessa. Lattia- ja pöytävalaisimet, sekä pinta-asenteiset seinävalaisimet voit hankkia myöhemminkin jos huomaat niille tarvetta. En kyllä säästäisi niissäkään, sillä ne ovat osa kerroksellista valaistusta ja tuovat oman tunnelmansa esim. silloin kun haluat esimerkiksi rentoutua ja lukea jotain lokoisasti nojatuolilla lorvien. Kiintovalaistuksesta en lähtisi kaventamaan budjettia, sillä esimerkiksi upotettuja valaisimia on hankalaa ja kallista asennella jälkikäteen.

VALAISTUSBUDJETTI

Valaistukseen käytetään etenkin yksityiskodeissa yleisesti ottaen aivan liian pieni osuus budjetista. Sille ei jostain syystä anneta niin paljon arvoa kuin esimerkiksi irtokalusteille. Ymmärrän, sillä itsekin olisin joskus muinoin saattanut ajatella että se on niin ”näkymätön” osa kodissa että miksi siihen hassaisi rahansa. Todellisuus on kuitenkin se, että huonolla tai suunnittelemattomalla valaistuksella voi jopa pilata sisustuksen ja kodikkuuden tunnun.

Väärän sävyiset valot voivat saada kaiken näyttämään vähän tunkkaiselta, liian kirkkaat valot makuuhuoneessa tekevät tunnelmasta vääränlaisen ja rentoutuminen on kaukana. Omituisesti osoittelevat spotit luovat levottomuutta ja roikkuvat toimistovalot saattavat aiheuttaa esimerkiksi migreeniä, mikäli valotehot ovat vääränlaiset tiettyyn tilaan. Valaistuksen lisäksi budjettiahan on suotavaa laskea myös valaistuksen suunnitteluun. Eihän hyvillä valaisimilla tee mitään ellei niille ole mietitty ja suunniteltu yksittäin funktioita niin että kaikilla on ”tehtävänsä” käyttäjien tarpeiden mukaan.

MITÄ VALAISTUSTA SUUNNITELTAESSA TULEE HUOMIOIDA?

Mitä valaistusta suunniteltaessa sitten tulee huomioida? Kiintovalaistuksessa on huomioitava mm.valaistuksen funktion pohjalta suunta, teho, lumenit, värilämpötila ym. seikat. Kerroksellista valoa kannattaa ajatella lähes joka tilaan. Aamulla herätessä ei kaipaa siivoustilanteen kaltaista valoa, ja illalla on mukavaa jos valopisteitä löytyy rentoutumista ajatellen, kuten esim. lukemista. Yleisvalaistuksenkaan ei tarvitse ola suoraa spottivaloa, vaan se voi olla lempeämpää ja tasaisempaa, esim. paneelivalaistuksen avulla luotua.

Itse suosin ehdottomasti himmennys -ominaisuutta kaikkiin kiinteisiin valopisteisiin, ja mielellään muihinkin. Himmennys -ominaisuus auttaa erilaisten tunnelmien vaihteluissa, eikä rasita silmiä silloin kun valoa ei tarvita. Epäsuora valo on varma valinta tunnelmanluojana, ja vaikka siihen saa kulutettua budjettia niin paljon kuin tahtoo, edullisetkin ratkaisut onnistuvat. Epäsuora valaistus on silmäystävällistä ja miellyttävän pehmeää, sen käyttöä suosin aina kun mahdollista. Valaistuksella on merkitystä myös terveyteen ja mielialaan ja tutkimuksia tästä aiheesta löytyykin varmasti jo paljon.

Valaistuksen merkitys. Epäsuora valaistus on kaunista ja silmäystävällistä

VÄRILÄMPÖTILAT

Kodin tunnelmaa on helppo vaihtaa myös pelkän polttimon avulla, tai hankkimalla valaistuksen jossa värilämpötila -vaihtoehdot ovat sisäänrakennettuina. Näitä pystyt säätämään haluttuun tunnelmaan esim. kaukosäätimellä tai puhelimella. Aika kätevää kun sohvalla makoillessa voit vaihtaa fiilistä ympärillä kännykästä. Arjen helmiä.

Kellertävässä valossa tunnelma on heti kodikkaan pehmoinen ja lämpöinen, kun taas valkoisemmassa valossa värisävyt näyttävät raikkaammilta ja viileämmiltä. Mikäli haluat pehmeämpää valoa, valitse silloin värilämpötila eli Kelvinit 2000 – 3000 väliltä, ja raikkaampaa ja viileämpää tunnelmaa halutessa valitse kelvineiksi vähintään 4000.

Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on värisävyn lisäksi huomioitava myös valaistuksen lumenit ja teho. Näistä kelvinit kertoivat värilämpötilan eli valon värisävyn, lumenit valaisimen tuottaman valomäärän ja watit kertovat valaisimen tehokkuudesta eli paljonko valoa tuotetaan jokaista wattia kohden.

Valaistuksen merkitys. Kohdevalaistuksella voidaan korostaa haluttuja kohtia

TIESITKÖ ETTÄ HYVÄ VALAISTUS SAA HUONEEN NÄYTTÄMÄÄN SUUREMMALTA?

Tiesitkö, että hyvä valaistus saa huoneen näyttämään suuremmalta? Kun valaistusta kohdistaa vaaleille seinäpinnoille, tuntuu että tila olisi suurempi.

Tummat pinnat taas imevät valoa, jolloin valoa tarvitaan enemmän. Jos tummalla sisustetut tilat halutaan tunnelmavalaistuksen sijaan valaista kunnolla, tulee huomioida se, että valoa ”hukkuu” tummaan ympäristöön enemmän.

vALAISTUKSELLA ON MONTA TÄRKEÄTÄ TEHTÄVÄÄ

Valaistuksella on monta tärkeää tehtävää. Valaistuksella voidaan muuttaa tai luoda monessa tilassa tunnelma joko rauhalliseksi, kliiniseksi, vilkkaaksi tai vaikkapa mystiseksi.

Seinätaidetta voidaan korostaa valaistuksella kauniisti, viherkasveista saadaan mielenkiintoisempia kun niitä kohdevalaistaan alhaalta ylöspäin, pesuhuonetiloista voidaan loihtia ihania Spa-elämyksiä käyttämällä epäsuoraa valaistusta jne. Vain mielikuvitus on rajana valaistusta suunniteltaessa -ja budjetti.

Tunnelman luomisen lisäksi valaistuksen tehtävänä on osoittaa kulkuväyliä ja tehdä niistä turvallisia. Porrasaskelmien valaistus on myös tärkeää huomioida silloin, jos portaita halutaan korostaa tai tehdä turvallisemmiksi.

Vanhainkodeissa ja päiväkodeissa turvallisuusseikat ovat erityisen suurennuslasin alla, mutta tärkeä pohtia myös muissa julkisissa ja yksityisissä kohteissa. Valaistuksen merkitys on sisustussuunnittelussa suuri, ja siihen toivoisi saavan asiakkaita panostamaan enemmän.

Apua ja vinkkejä valaistuksen suunnitteluun saat sisustussuunnittelijan (www.tepadecor.fi) lisäksi mm. Lumenluxstoresta (www.lumenluxstore.fi), Hidealitesta (www.hidealite.com) ja monesta valaisinliikkeestä. Kannattaa kysyä rohkeasti apua jotta saat unelmiesi tunnelman kotiisi, toimistoosi, ravintolaasi jne.