INSPIROIVA LOMA GOTLANNISSA SISUSTUSPUTIIKKEJA SILMÄILLEN

Viikon reissu Gotlantiin perheen kanssa oli aivan ihana. Yhdistelmä rentoutumista ja inspiroitumista luonnon helmassa ja kaupunkia tutkaillen sekä putiikeissa piipahdellen. Kerron vinkkejä Gotlannista ihan noinniinku matkakohteena, sekä sisustusnälkäisille hieman omia löytöjä raottaen. Varmaan monia kiinnostaa onko sisustusputiikkeja Gotlannissa lainkaan ja ovatko ne mistään kotoisin.

GOTLANTIIN AUTON KANSSA

Gotlantiin auton kanssa. Gotlanti on suhteellisen lähellä, ja juuri sopivan kokoinen about viikon reissuun (yhteensä pari yötä menee laivassa kun lähtee autolla). Oma auto on hyvä olla mukana jos haluaa kierrellä saarta tehokkaasti eikä potkia kiviä bussipysäkillä. Bussit eivät siis ole kätevin vaihtoehto jos haluaa liikkua nopeasti ja paljon, pyörä taas ihan järkevä menopeli. Muutama vuosi sitten lomailtiin samalla saarella auton kanssa myös, mutta silloin oltiin vain pari yötä saarella. Aika loppui silloin ihan kesken ja kokemukset saatiin lähinnä kahdelta eri leirintäalueelta. Siitä jäi heti ajatuksiin tämä uusi viikon mittainen retki. Gotlantiin pääsee Nynäshamnin sekä Oskarshamnin satamista. Matka lautalla lähes sama n. 3h mutta Oskarshamniin ajettava ensin 4h kun Nynäshamniin ajaa Tukholmasta alle tunnissa. Varattiin matka viime tippaan pari viikkoa ennen lähtöä, ja tuurilla saatiin vielä kiva airbnb -majoitus. Mennessä tilaa oli vain pidemmän ajomatkan lautalle Ruotsin mantereelta Gotlantiin, mutta sekin oli osa retkeä kun pysähdeltiin matkalla uimaan ja nähtiin vähän maisemia. 

AIRBNB -MAJOITUS

Majoittaja oli jättänyt meille ihania niittykukkia <3
Pieni ja kodikas majoitus, viidelle hengelle juuri riittävä ja sijainti aivan täydellinen.

Yhteisen pihan lämmitetty uima-allas oli kaikkien mielestä aivan best!

Airbnb -majoitus on itselle usein hotellia mieluisampi. Minusta on ihana päästä katsomaan erilaisia koteja ja inspiroitua kekseliäistä ratkaisuista. Meidän majoitus oli aivan Tofta Strandin kupeessa Gnisvärdissä, maaseudulla sijaitseva pieni asuinalue ja mökkikylä. Keltainen mökkimme oli naapurin kyljessä ja pihapiirissä oli sekä rivitaloa, isompi kartanomainen rakennus ja pienempiä mökkejä (olimme tällaisessa). Suuren nurmialueen keskellä oli lämmitetty uima-allas, joka oli juuri täydellinen aamupäivän viihdyke lapsille. Matkaa ihanalle dyynimäiselle rantsulle kivenheitto, lähimpään ruokakauppaan vartti autolla. Asunto oli kompakti, mutta meidän viisihenkiselle perheelle juuri passeli. Pidemmän päälle voisi hieman alkaa ottaa päähän, mutta tuon viikon oikeasti nautin, kun koti oli pieni ja yhdessä tasossa (kotona 3 kerrosta ja aina kaikki väärässä kerroksessa). Keittiön 10cm mittainen työtasokaan ei häirinnyt, eikä ihme kyllä sekään, että veskin ovi oli hellan vieressä. Väliaikaisena majoituksena siis oikein hyvä.

GLAMPING -LUKSUSTELTTAILU

Surflogiet -leirintäalueen Glamping -teltta sisältä. Tässä teltassa saa Hästens -yöunet.

Surflogiet on ihana paikka syödä myöhään, mutta varaus pitää tehdä ajoissa (n. 1vk ennen) sesonkiaikoina.

Toftassa on suuri ja todella siisti leirintäalue Tofta Camping (https://www.toftacamping.se/), jossa mm. oma Beach club, uima-allas, ja leiriytyä voi vaikka rantahiekkaan. Alue on tosi kaunis ja viihtyisä, ja siellä oltiin viime reissulla yksi yö teltalla. Nyt tuli yllätyksenä (ei ehditty paljon etukäteen katsella) miten lähellä tuo ihana ranta olikaan. Tofta campingin ranta vastaa Yyteriä dyyneineen ja tämä sama ranta siis jatkui meidän majoituksen liepeille.

Tofta Campingin vierestä löytyy kuitenkin oma suosikkipaikkani, Surflogiet (https://www.surflogiet.com), jonne itse leiriytyisin kaikista mieluiten. Paikka tarjoaa Glamping -majoitusta eli suomeksi majoitus, jossa yhdistyy teltta & hotellimajoitus. Luksustelttailua siis. Surflogietin teltoista löytyy mm. Hästensit, jotka ainakin itselle kelpaili narisevan ilmapatjan sijaan. Onhan telttayöllä täällä vähän eri hinnastokin kuin viereisellä leirintäalueella, mutta jos haluaa jotain spesiaalia niin tämä on se mesta. Teltta on tavallaan kuin pieni kodikkaasti sisustettu mökki raikkaalla ulkoilmalla. Aloin jo miettiä miten sisustaisin tuollaisen luksusteltan jos saisin vapaat kädet, oi että. Tulisipa joskus tuollainen työpöydälle <3. Aivan ihana paikka muutenkin. Vieressä rantaravintola, jossa voi syödä varpaat hiekassa puupölleillä istuen, tai pötköttää rennosti pehmustetulla lavereilla. Varmaan myös ihana paikka vaikka järjestää häät.

(Riippukeinu oli sitten valmiiksi jo maissa :D)

Teltassa on kivasti tilaa oleskella sillä sitä ei ole kalustettu aivan täyteen

VISBYN KAUPUNKI

Pääkaupunki Visby oli todella viehättävä pikku kujeineen ja söpöinen vanhoine taloineen. Siellä olisi voinut tallustella koko päivän pysähdellen milloin missäkin. Meidän rakkaat ryöpäleet eivät tosin ihan yhtälailla hommasta innostuneet joten pidettiin kaikkien hermot kasassa ja käytiin kaupungissa parina eri päivänä. Ällistyttävää oli myös miten suurina ruusut ja jotkin kellomaiset kukat kasvoivat talojen pihoissa ja seinustoilla, jäin pieneksi niiden rinnalla. Keskustassa oli myös historiaa henkiviä vanhoja kirkon raunioita, joiden sisälle pääsi maksutta. Osassa pääsi kiipeämään kirkon rakenteiden uumenissa ja kurkistelemaan maisemia pienistä raoista. Kaupunkia ympäröi ikiaikainen kehämuuri ja kaupungin ympärillä oleva heinikko loi jotenkin sadunomaisen fiiliksen kaupungin ylle. Kaupungista löytyy hyviä ravintoloita (mm. Italialainen Isola Bella: nopea palvelu ja hyvät pizzat), jäätelöbaareja, käsityöliikkeittä, erikoisliikkeitä, panimoravintolaa jne jne.

SISUSTUSPUTIIKKEJA GOTLANNISSA

Boligheter -sisustusliike

Boligheter

Boligheter

Musta muurahainen puhutteli, mutta jätin hyllyyn. Se oli kyllä niin ihana että jäi mieleen huutelemaan, hyvä syy palata vielä siis.

Sisustusputiikkeja Gotlannissa oli sopivasti siellä täällä ja niissä oli ihana piipahtaa aina tasaisin välein. Vanhan kaupungin sisustusputiikit Boligheter ja Idyllien jäivät näistä mieleen. Näistä ensimmäisessä laajempi valikoima design -tuotteita, jälkimmäisessä pienempää kodin sisustustavaraa. Keskellä ei mitään eli aivan landella (Visby-Kappelshamn pätkällä) vastaan tuli kiva pysähdyspaikka ”Ihre Gård” (http://www.ihregard.se/) (jossa ulkona myös livemusaa pellonlaidalla ravintolan puolella). Tämän paikan pihapiirissä oli toinen liike; Verkstan -niminen sisustusmyymälä (https://verkstansverige.se/), jossa myytiin kodin piensisustustavaraa, ja  jotain isompaakin valikoimasta löytyi (penkki, sermi jne). Toftan ja Visbyn välimaastosta päätien varrelta löytyy vanha navetan ylisille tehty Hembutiken, uutta tavaraa myyvä sisustusliike. Monien maaseudulla olevien sisustusputiikkien yhteydessä oli myös jokin söpö kahvila, joissa oli kiva pysähtyä ihastelemaan kauniita pihapiirejä.

Ihregård

Verkstan

Ihregård

VINTAGEMYYMÄLÄT JA KIRPPARIT

Vintagemyymälöitä saarelta löytyy useita, ja niistä muutamassakin majoituksemme lähinurkissa (Visby-Tofta -tien varrella) sijaitsevassa piipahdin nopeasti. Tuotteet ovat hinnoiteltu monessa paikassa niin, että heräteostokset saattavat jäädä hinnan kuultua hyllyyn, mutta edullisia löytöjäkin saattaa toki tehdä. Kirppareita pitävät paikalliset ahkerasti myös omilla pihoillaan, niin maalla kuin vanhassa kaupungissakin. Niistä voi aina löytyä jotain kierrätystavaraa, joka on toiselle romu ja toiselle aarre, ja hinta varmasti neuvoteltavissa. 

NÄHTÄVYYKSIÄ JA TEKEMISTÄ

Kasvitieteellinen puutarha Visbyn kaupungissa
Kneippbyn huvipuisto ja Peppi Pitkätossun Huvikumpu

Blue Lagoon

Päiväristeily Visbyhyn tarjoaa jo paljon nähtävää, mutta vahva suositus myös tällaiselle vähän pidemmälle lomalle. Kneippbyn huvipuiston (https://kneippbyn.se/) Peppi Pitkätossun Huvikumpu on käymisen arvoinen, huvipuiston pääsylippuun sisältyy Huvikummun pihassa näytettävä Peppi -esitys. Viereinen vesipuisto on myös hyvä paikka viettää kuumaa päivää ja näihin puistoihin saa halutessa myös yhdistelmälipun. Visbyn kasvitieteellinen puutarha on todella kaunis ja rauhoittava. Padel-kenttiä löytyy sporttihenkisille maaseutua myöden ja pyöräily on myös hyvä vaihtoehtoinen tapa nähdä saarta. Luonto saarella on ainakin tällaiselle mäntyjen rakastajalle kauneinta katseltavaa, ja lampaita ja hevosia saa perheen pienimmät bongailla jatkuvasti. Ajettiin yhtenä päivänä saarta pohjoiseen katsomaan Blue Lagoon, ja eri reittiä takaisin Toftaan. Meille osui pilvinen ja viileä sää, mutta kauniilla säällä siellä voisi eväiden kanssa viettää muutaman tunninkin. Mennessä ajettiin Lummelundan tippukiviluolien (https://lummelundagrottan.se/) kautta ja ihan vain autosta käsin vilkaistiin mikä paikka se oikein oli. Kivannäköinen ympäristö ja ravintola sielläkin, meillä takapenkin pienin määritteli päiväunillaan matkan jatkuvaksi eikä jääty ravintolaa testaamaan.

GOTLANTI JÄI SYDÄMEENI

Tuolla matkalla olisi voinut pysähdellä monessakin paikassa. Vaikka suuria kaupunkeja ei saarella olekaan niin pienissä kylissä ja tien varsien nähtävyyksissä löytyi ainakin meidän autolliselle aina vuorovedoin jokaiselle jotain. Sisustusputiikkeja Gotlannissa oli enemmän kuin odotin. Kaiken kaikkiaan leppoisan oloinen ja todellakin luontonsa ansiosta erityisen kaunis saari, jossa ei ainakaan viikossa ehdi tylsistyä. Toivottavasti saitte kipinää  tästä johonkin lomareissuun, Gotlanti jäi ainakin omaan sydämeeni nyt entistä vahvemmin.

https://tepadecor.fi/