Lohjan Asuntomessut 2021 pureskeltu, OSA 1

ASUNTOMESSUT SISUSTUSSUUNNITTELIJAN NÄKÖKULMASTA

Lohjan asuntomessut siis nähty ja pureskeltu, viime tipassa pääsin messuille mutta kannatti ehdottomasti käydä. On ihmisiä jotka eivät lähde Ikeaan eikä asuntomessuille mistään hinnasta. Minä olen vastakohta, mutta aina ne siitä huolimatta ovat lipua ohitseni. Sisustussuunnittelijallehan tämä on tavallaan ”työmatka”, jota ei kannata missään nimessä sivuuttaa. Serkkuni onneksi heitti asian ilmoille juuri hyvään aikaan, kun kalenterissa oli vielä yksi päivä johon ei kukaan ollut raapustanut Jukuparkkia tai mökkivieraita. Päästiin Lohjalle, eikä annettu kilometrien mittaisten jonojen haitata päivää, vaan nautittiin auringosta ja upeista maisemista. Tilaisuuden tullen tietysti otettiin lungisti ja koeistuttiin lepotuoleja. Messuista jäi todella paljon upeita juttuja mieleen ja niitä haluan jakaa myös teille. Tässä kirjoituksessa esittelen Lohjan asuntomessut sisustussuunnittelijan näkökulmasta, tässä ensimmäisessä asuntomessublogi -tekstissä nostan esiin kauneimman keittiön, sekä upeimman kohde -kokonaisuuden ja tarjoilen näistä pienet viipaleet.

värisävyt

Ei yritettykään kiertää kaikkia kohteita, koska olisi mennyt ihan järki siinä jonottamisessa. Olisiko se yksi päivä oikeasti edes riittänyt kaikkien kahlaamiseen, joten valittiin mutu -tuntumalla kohteista ne Bestiet, joista oltiin etukäteen luettu sisustuslehdistä ja virallisesta messukatalogista. Yleisesti ottaen messuilla näkyi sävymaailmoissa paljon greigeä , beigeä, ja harmaata. Jos greige on sinulle uusi sana, niin se tarkoittaa beigen ja harmaan sekoitusta, niiden välimaastoon jäävää sävyä. Korosteväreistä mieleen jäi vahvimmin sinisen ja vihreän eri sävyt, erityisesti sellaiset syvät joista tuli mieleen sana ”Royal”. Värikylläisyys näkyi myös tietyissä asunnoissa olevan juuri se juttu jota oli lähdetty hakemaan, ja toisinaan tuntui kuin joku olisi heittänyt taiteilijan väripaletin seinälle mitään miettimättä. Se oli toisaalta aika piristävän näköistä kaikkien maanläheisten sävyjen rinnalla.

muutoksen tuulet SISUSTUKSESSA ja paikkansa ansainneet rimat

Keittiöissä näkyi aika paljon beigeä, harmaata ja puuta, yhdistettynä mustiin hanoihin. Messingin ja kuparin sävyisiä hanojakin tosin näkyi kivasti tuoden arvokkuutta eri tiloihin. Mustien keittiöiden suosio on selvästi laantunut ja tilaa raivataan nyt vaaleammille keittiöille.

Yleisesti ottaen kiinnitin messuilla huomiota tekstiileihin. Todella kauniit, rennot, ja toisinaan massiiviset kattaukset, sekä houkuttelevat petaukset tekivät vaikutuksen. Samoin ylväät ja hotellimaiset, katonrajaan asennetut verhot saivat kauneuspisteitä.

Rimapaneelia näkyi monessa kohteessa, niin katossa kuin seinissä, ulko- sekä sisätiloissa, ja vaaka- sekä pystysuuntaisesti. Se siis jatkaa kulkuaan ja miksikä ei, sehän on äärimmäisen kaunis pintamateriaali, josta löytyy paljon eri variaatioita ja sävyjä. Vaikka rimaa tuntuu nyt olevan kaikkialla ja sitä nähtiin edellisilläkin messuilla runsaasti, oli rimat Lohjankin asuntomessuilla paikkansa ansainneet.

Pesuhuoneissa ja wc-tiloissa isot laatat ja rauhalliset sävyt jatkoivat monessa kohteessa muun kodin tunnelmaa kauniisti. Pihat ja terassialueet olivat myös todella houkuttelevia, ja niistä oli haluttu selvästi tehdä paikkoja joissa vietetään aikaa ilman kiirettä.

kaunein keittiö

Messujen upein keittiö Tepa Decorin mielestä

Moni kohde oli tosi kaunis kokonaisuus, mutta muutamat yksityiskohdat tai yksittäiset tilat jäivät vahvasti mieleen. Esimerkiksi kaunein keittiö oli mielestäni kohteessa 16, Designtalo Idyllissä. Yksinkertaiset kehysovet sopivat talon arkkitehtuuriin, maalaisromanttiseen kaksikerroksiseen ja isoverantaiseen puutaloon. Tässä upeinta oli kuitenkin seinälle nostettu pöytätaso, joka on silmiä hivelevän kaunista Dektonia. Kyseisen keittiön valmistaja on Cosentino, jos rakastuist tähän tasoon niin mallisto löytyy sivuilta https://www.cosentino.com. Tämä taso teki keittiöstä arvokkaan näköisen ja tasapainotti upeasti yksinkertaisia kehysovia. Yläkaappien sävy ja lattia keskustelevat keskenään, rohkea ajatus tuo pöytäkaappien ja seinäkaappien eriparisuus, mutta toimii. Tässä kokonaisuudessa on jotain ihanan rentoa ja rosoista, vaikka samalla jotain niin tyylikästä arvokkuuttakin. Tason maltillinen väritys ja epämääräinen kuvio olivat upea yhdistelmä, ja tämän kokonaisuuden viimeisteli Dektonin ripaus mustaa yhdistettynä mustaan keittotasoon, uuniin, sekä lavuaariin ja hanaan. IHANA!

Viimeistelty kokonaisuus

Upea ja viimeistelty kokonaisuus, Joutsela nro 10

Joutsela, numero 10 oli kaunis kokonaisuus, jossa isot eri tiloissa yhteneväiset pinnat loivat rauhallista ja harmonista tunnelmaa. Eri puun sävyjä oli kuljetettu eri tiloissa taitavasti eikä viimeistelystä oltu tingitty. Suunnittelija Harri Koskinen ei varmasti jätä ketään kylmäksi suunnitelmissaan. Wc -tilassa oli erityisen hienoa suunnittelua kalusteiden suhteen, sillä seinä -wc (seinään kiinnitettävä istuin), sekä piiloasenteinen hana oli suunniteltu samalle seinälle niin, että wc -kotelointi jatkui koko seinän mitan. Tällöin yläkaapisto mahtui paremmin koteloinnin yläpuolelle ja näytti kaikessa yksinkertaisuudessa sulautuvan tilaan kauniisti. Keittiössä keraaminen Dekton -taso kiertämässä keittiön allas -syvennystä loi mahtipontisen ilmeen tason takaa tulevan epäsuoran valaistuksen kanssa. Pesuhuoneessa suuret yhtenäiset laatat seinissä ja lattiossa saivat aikaan ihanan Spa -tunnelman rimakaton ja vaalean allastason kanssa. Katosta roikkuva ”pisararypäs”, Gessin Goccia -suihku oli kuin taideteos jota olisi voinut tuijotella pidempäänkin. Vilvoittelutilassa oleva rimakatto oli viimeistelty upeasti mustalla reunalistalla. Se oli mielestäni hieno yksityiskohta joka jatkoi talon mustia elementtejä. Ei mikään pienellä budjetilla toteutettu kohde, mutta varmasti kaiken sen rahan arvoinen kotina. Jos sua kiinnostaa käydä katsomassa upeita design -kylpyhuonetuotteita yms. niin tästä linkistä pääset Gessin kotisivuille kuolaamaan: https://www.gessi.com.

Seinä-wc:n ja piiloasenteisen hanan kotelointi tehty koko seinän kattavaksi, seinäkaapiston alareunaan asti ulottuvaksi.

Messujen vakikävijöitä ovat varmasti omakotitaloa rakentavat tai sitä miettivät pariskunnat. Asuntomessut on todella hyvä paikka nähdä minkä vuoksi oman kodin suunnittelussa kannattaa käyttää sisustussuunnittelijaa apuna. Tästä voit lukea lisää sivuiltani osiosta ”Miksi/Mitä” https://tepadecor.fi/miksi/.