Tilanjakaja -kasvihylly

Toisinaan pitkän mallista tai muuten avaraa tilaa on hyvä rytmittää tai jakaa eri osiin, jotta saadaan selkeitä erillisiä alueita, kuten ruokailutila tai oleskelutila. Aina ei kuitenkaan tarvitse rakentaa kalliita väliseinäratkaisuja. Katosta voidaan laittaa kaikenlaisten helmiverhojen lisäksi roikkumaan myös esim. tällainen tilanjakaja -kasvihylly, joka toimii superhyvin väliseinän korvikkeena. Teimme viime kesänä mökillemme tällaisen tilanjakajaksi olohuoneen ja keittiön välille ja ajattelin jakaa nämä helpot ohjeet hyllyn tekemiseen teille tänne.

Toisinaan pitkän mallista tai muuten avaraa tilaa on hyvä rytmittää tai jakaa eri osiin, jotta saadaan selkeitä erillisiä alueita, kuten ruokailutila tai oleskelutila. Aina ei kuitenkaan tarvitse rakentaa kalliita väliseinäratkaisuja. Katosta voidaan laittaa kaikenlaisten helmiverhojen lisäksi roikkumaan myös esim. tällainen tilanjakaja -kasvihylly, joka toimii superhyvin väliseinän korvikkeena.
Teimme siis mökillä remontin, jossa keittiön ja olohuoneen välinen seinä poistettiin ja tilaan piti jättää varmuuden vuoksi kaksi tukipalkkia keskelle. Mietin ja tuumailin mitä näiden tolppien väliin voisi keksiä, jotta keittiöstä kokkaillessa näkyisi joka suuntaan kaunis järvimaisema (olohuoneessa iso ikkuna järvelle), ja samalla tilat saataisi kuitenkin jaettua kauniisti ja kevyesti. Sain päähäni pian mielikuvan vihreästä tilanjakajasta joka sopisi täydellisesti tähän tilaan.

Tarvikkeet

Tarvitset liimapuulevyjä (niin monta kuin haluat kerroksia), köyttä (noin 8 metriä), kattokoukut (2kpl), poran ja sopivan terän (pyöreä sahalaitanen, ns. kuppiterä) sekä hyllyyn tulevat kasvit ja ruukut. Ruukkujen kanssa kannattaa huomoida hyllyn lopullinen kokonaispaino. Itse valitsin muovisia, kevyitä ruukkuja.

TYöstöohjeet tilanjakajalle

Sahaa liimapuulevystä sopivan mittaiset palat (piirrä valitut ruukut ensin liimapuulevylle jotta hahmotat paremmin hyllyn leveyden tarpeen). Poraa kuppiterällä liimapuulevyyn niin monta reikää ruukuille kun olet suunnitellut. Huomioi, että poraat reiät hieman ruukkuja pienemmiksi jotta ruukut jäävät kauniisti enemmän hyllylevyn ylä- kuin alapuolelle. Tämän jälkeen poraa köysille nurkkiin samoihin kohtiin omat reiät. Huomioi, että reiän ei tarvitse olla juurikaan köyden paksuutta suurempi.

Tämän jälkeen jaa köysi kahteen osaan, molemmiin hyllynpäihin tulee yhdet köydet. Ota toinen köysi ja taita se puoliksi, taitoskohta tulee kattokoukun kohdalle. Pujota molemmat päät ylimmän hyllylevyn kulmien reikäkohdista läpi ja tee solmut jokaisen reiän alapuolelle. Jätä haluamasi hyllyväli (itse jätin 35cm) suoraa köyttä, pujota seuraavan hyllyn kulmista läpi ja tee taas solmut hyllylevyn alapuolelle. Jatka näin kaikkien hyllyjen läpi ja tee sama toiselle puolelle toisella köydellä. Köysien hännänpäät voit viimeisen solmun jälkeen joko leikata tai jättää rennosti roikkumaan niinkuin itse jätin. Tässä on apua ylimääräisestä käsiparista, sillä vaikeinta koko hyllyn rakentamisessa taisi olla se että saatiin hyllylevyt suoraan eli solmut about samoille kohdille molemmilla puolilla hyllyä. Ei siinäkään toki kauaa mennyt.

Persoonallinen tilanjakaja, vain mielikuvitus rajana

Tällainen tilanjakaja sopii todella moneen tilaan. Sillä voisi jakaa esimerkiksi lastenhuonetta kahdelle lapselle omaksi tilakseen, tai vaikkapa katettua terassia eri toimintojen välillä. Kustannuksia tuli hieman alle 200€, mutta suurin kustannus oli varmaankin keinokasvit ja ruukut. Ostin muoviset mustat Eglo -ruukut Bauhausista, ja keinokasveja löysin Ikean lisäksi mm. Löytötexistä ja Jyskistä. Näin kesällä hyllystä voi tehdä viherkasvihyllyn sijaan yrttihyllyn ja laittaa kasvien tilalle basilikat ja salaatit. Kaikki tilanjakahyllyyn tulevat tarvikkeet voi hyvin hyödyntää vanhoista hyllyistä, ruukuista yms. ja hyvällä tuurilla mitään ei tarvitse hankkia. Ruukkujakin voi käyttää vaikkapa eri kokoisia, paras vaihtoehto olisikin jos saisi vanhat ruukut hyötykäyttöön. Vanhat maalinjämätkin kannattaa myös hyötykäyttää ruukkuihin jos haluaa samanvärisiä ruukkuja hyllyyn, kierrätystä kannattaa suosia niin paljon kuin pystyy. Tässä on vain mielikuvitus rajana ja jokainen voi toteuttaa itselleen niin värikkään ja monivivahteisen tilanjakajan kuin ikinä keksiikään, mukavia puuhasteluhetkiä!

Mikäli tarvitset apua sisustussuunnittelussa, täytä yhteydenottolomake osoitteessa https://tepadecor.fi/yhteystiedot/ niin aloitetaan suunnittelu. Sisustussuunnittelua Tampereella sekä etänä ympäri Suomen: Tepa Decor palvelee Tampereen alueen lisäksi etänä kaikkialla Suomessa.

Tarvikkeita hyllyn tekoon löydät rautakaupoista, K-rauta.fi, Bauhaus.fi jne.